czwartek, 30 lipca 2015

Jak zaprojektować kuchnię



Jednym z najtrudniejszych pomieszczeń do zaprojektowania jest kuchnia. Wielu problemów przysparza kwestia odpowiedniego rozmieszczenia szafek i sprzętów, aby wnętrze było funkcjonalne, wygodne i estetyczne. Dziś pokażę Wam jak zaplanowałam swoją kuchnię - czyli trochę teorii i praktycznych wskazówek.
W kuchni można wydzielić 5 stref: 
1. zapasów - lodówka z zamrażarką
2. przechowywania - naczynia, sztućce, małe agd
3. zmywania - zlewozmywak i zmywarka
4. przygotowania - blat roboczy
5. gotowania - kuchenka, piekarnik, mikrofala, garnki

Są dwie podstawowe zasady ergonomii w kuchni.
Pierwsza to zachowanie właściwej kolejności stref w ciągu roboczym. Rekomenduje się najkorzystniejsze rozwiązanie w układzie:
lodówka -> zlewozmywak -> kuchenka/piekarnik (wydzielone blatem roboczym i szafkami)
W myśl zasady, że wyciągamy produkty z lodówki, myjemy je, przygotowujemy i poddajemy obróbce termicznej.

Druga zasada to tzw. trójkąt roboczy, łączący lodówkę, zlewozmywak i płytkę/piekarnik. Powinien być zwarty, nieprzerwany i niczym nie zakłócony, o odpowiednich odległościach między poszczególnymi elementami kuchni:

- lodówka-zlewozmywak - 120-210 cm
- zlewozmywak-kuchenka/piekarnik - 120-210 cm
- kuchenka/piekarnik-lodówka - 120-270 cm

Jak widać zachowałam w swojej kuchni wszystkie wymagane parametry. Także rozmieszczenie sprzętów spełnia ergonomiczny warunek właściwej kolejności. Najdłuższą częścią blatu roboczego jest jego strefa między zlewozmywakiem a kuchenką. Wymaga ona przestrzeni minimum 80 cm szerokości, gdyż tam odbywa się najwięcej pracy przy przygotowywaniu posiłków.

Nie mniejsze znaczenie ma miejsce do spożywania posiłków. W przypadku gdy nie ma możliwości wstawienia pełnowymiarowego stołu, można posiłkować się blatem jadalnianym składanym lub montowanym na stałe. Aby mogły z niego swobodnie korzystać dwie osoby, powinien mieć szerokość minimum 120 cm.

Przyjmuje się standardowe wysokości blatów w zależności od ich funkcji:
- blat roboczy - 85-95 cm
- blat jadalniany - 70-75 cm
- blat barowy - 110-115 cm


Warto pamiętać o odpowiednim oświetleniu w kuchni, gdyż wszystkie czynności, które wykonujemy w pomieszczeniu wymagają dobrego źródła światła. Mam to szczęście, że moja kuchnia ma okno. Zatem przygotowywanie posiłków w ciągu dnia będzie się odbywać przy świetle naturalnym. Wieczorami będę się wspomagać oświetleniem górnym, oświetleniem podszafkowym oraz lampami wiszącymi.

Poniższe wizualizacje wskazują rozmieszczenie sprzętu w mojej kuchni.



Często w mailach pytacie mnie o poszczególne elementy wykończenia kuchni. Są to detale nadające charakteru wnętrzu i będące ich wysmakowanym dopełnieniem. Zastosowałam 4 elementy podkreślające styl wnętrza:
- białe drewniane żaluzje wraz z drewnianą opaską wokół okna, które są  odniesieniem do wnętrz klasycznych
- drewniane belki sufitowe są surową formą nawiązującą do wnętrz industrialnych
- gładkie szkło hartowane to praktyczne rozwiązanie będące akcentem zaczerpniętym z wnętrz minimalistycznych
- ściana z farbą magnetyczno-tablicową to detal pragmatyczny i zarazem kreatywny, umożliwiający swobodną zmianę aranżacji wnętrza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz